Motorsport, vad är det?

Egentligen kan man inte se motorsport bara som en enda gren eller sport. Det finns, när man tänker efter, väldigt många olika grenar som ingår i denna klassificering. Alla dessa har dock alltid en sak gemensamt med varandra och det handlar om att varje förare eller stall måste meka med och uppgradera sina fordon så att de verkligen kan prestera på topp i tävling, oavsett vad tävlingen i sig handlar om.

Som den som tävlar eller är förare måste man också fundera ut vilken eller vilka av alla dessa grenar man faktiskt gillar. De alla har olika körstil, och körs på olika banor med mera. Om man vill delta i en av de allra mest prestigefyllda och lyxigaste grenarna är det ofta Formel 1 som man hänvisas till. Det kan dock också vara värt att veta att grenen också är en av de allra dyraste man både kan träna och tävla i eftersom att tävlingarna är så pass krävande för bilarna. Om det är så att man främst letar efter en sport med plåtkontakt kan banracing vara ett bra förslag. Som nybörjare kan det dock vara mycket svårt att slå sig fram inom just denna gren. Detta på grund av att det är svårt och dyrt att finna bra bilar att träna och tävla i. Det finns också redan väldigt många väl etablerade och kända förare inom sporten vilket gör saken ännu svårare.

Som nybörjare kan det många gånger vara bra att välja en av de lite enklare grenarna. Det finns många att välja på och flera av det ställer inte höga krav på föraren. Det kan vara smart att börja här och sedan arbeta sig uppåt. I flera av grenarna är det heller inte allra viktigast att vinna på banan. Många grenar värdesätter istället att det finns en kamratlig anda inom sporten mellan de olika racen. I de fall man är ute efter att söka kontakter inom en mer social del av motorsporten kan det ofta vara klokt att välja sporter med kortare längd på race och mer tid mellan dem. Andra populära sporter är utan tvekan fotboll, speciellt i Sverige. Med EM-fotboll som är nog en av de mest största eventen inom fotboll, som många racing-fans också följer.

Om man vill delta i dessa tävlingar är det dock viktigt att man ser till att man har en bil som verkligen kan accelerera snabbt. En bil som är snabb i längden lönar sig inte på dessa banor. Det kan dock vara bra att veta att det finns flera olika grenar att tävla i även när det kommer till kategorin kortare race. En av de allra populäraste är den så kallade legends racing. Föraren ska här köra snabbt men bilen som används ska vara av en äldre modell. Ombyggnad är dock tillåtet. Det handlar dock inte om att bara vinna i snabbhet här, även om det är viktigt att både bil och förare agerar snabbt. Här är det också viktigt med bilens utseende. Stilen och designen ska vara iögonfallande, och en bil som lockar många åskådare kan vinna pris just för detta.

Om man inte gillar personbilar kan det också kännas glädjande att det finns stora möjligheter att kunna tävla med ombyggda specialfordon som lastbilar, pickuper, bussar och liknande. Det är dock viktigt att man som förare här kan bygga om det aktuella fordonet så att det passar den gren man vill tävla i. När det gäller dessa grenar kan man inte komma ifrån att den dyraste grenen trots allt är drag racing. Här måste fordonet kunna nå en mycket hög hastighet och därför måste bilen byggas om radikalt.

Just Volkswagen används bland annat inom rally, samt i tävlingar för specialbyggda fordon då de är kända för att vara lite mindre, men mycket kraftiga i konstruktion och motor.