Volkswagen racing och motorsport

När det gäller racing och motorsport har faktiskt Volkswagen ett helt eget team vid namn Volkswagen Motorsport. De har bland annat tävlat i motortävlingar som World Rally Championship samt Dakar Rally.

Just detta team började tävla i World Rally Championship redan under år 1978 och de har använt sig av flera olika modeller av Volkswagen Golf innan de av olika anledningar slutade tävla i just denna typ av rally år 1990. Mellan år 2003 och år 2011 tävlade de framgångsrikt i Dakar Rally och de tog totalt hem tre vinster. Under år 2011 gjorde laget också comeback i WRC, då i tävlingen Rally Finland. De tävlade då under tävlingarna, och detta förlöpte genom hela World Rally Championship säsongen 2013, fram till slutet av 2016 års World Rally Championship säsong. Vid denna tidpunkt valde laget Volkswagen Motorsport också att dra sig ur FIA World Rally Championship.

År 2013

Under år 2013 tävlade Volkswagen Motorsport som ett fullfjädrat team med fordon direkt från tillverkaren. Förare som Sébastien Ogier och Jari-Matti Latvala var de som startade säsongen medan föraren Andreas Mikkelsen gick med i laget under den fjärde omgången som vid denna tidpunkt kördes i Portugal. Mikkelsen och den nya CO-föraren Mikko Markkula var från början registrerade på ett annat lag, som då var känt under namnet “Volkswagen Motorsport II”. Detta för att de skulle få så mycket tid som möjligt på sig att kunna testa bilen Polo R WRC.

Tävlingen år 2013 startade med tävlingen Rally Monte-Carlo. Laget från Volkswagen deltog då med två bilar. De som körde i dessa bilar var då Latvala med Anttila samt Ogier med Ingrassia. Ogier var den som startade hela tävlingen med en drömstart genom att vinna den allra första delen av säsongen, samt den allra första Volkswagen Polo R WRC. Ogier vann sedan ytterligare ett race under säsongen, och han avslutade sedan hela tävlingen på en andraplats Den sluttid han fick låg nästan två minuter bakom vinnaren Sébastien Loebs tid. Jari-Matti Latvala’s tävling slutade redan under rallyts sista kväll när han, på vägens hala partier, halkade in i en vägg.

Just detta team tog sin allra första seger i WRC redan andra gången de deltog i rallyt som ordnats av World Rally Car, när Sébastien Ogier dominerade då totalt hela rallysverige genom att vara den snabbaste föraren i över hälften av de banor som kördes. Jari-Matti Latvala slutade i denna tävling på en fjärdeplats, och även han tog för första gången hem en seger med sitt lag.

Ogier fortsatte att dominera även i nästa tävling, vilket var Rally Mexico, och detta gjorde att laget kunde få sin andra vinst direkt efter den första. Ogier vann som förare hela 16 av 23 race och han ledde rallyt från andra banan, till den sista. Latvala körde på en sten i andra racet och när man startade under tävlingens andra dag hamnade han slutligen långt utanför möjligheten att få poäng. Vid denna tid var laget Volkswagen fortfarande 6 poäng bakom Citroën i tävlingen innan den gick vidare till landet Portugal.