VW senare historia

Under de senare åren har stora förändringar skett inom Volkswagen. Men när och vad har egentligen förändrats?

1996

Under detta år släppte Volkswagen sin nya VW Passat B5. Denna bil har byggts på samma plattform som Audi A4. Just på denna modell sitter motorn i bilens längdriktning. Dessutom släpptes också en ny Volkswagen LT typ II. José Ignácio López slutade på fabriken till följd av den misslyckade affär som ägde rum under år 1993.

1997

Det var under detta år Volkswagen släppte sin nya golf i GTI-version. Denna modell var aningen mer rund i formen än vad de tidigare modellerna varit. Det var Hartmuth Warkuss, Volkswagens nya designchef som hade designat modellen som blev mycket uppskattad.

1998

Volkswagen köpte upp en hel del kända företag. Först ut var Lamborghini och redan dagen efter köptes också Rolls-Royce samt Bentley upp. Det var Vickers, en engelsk företagskoncern som sålde företaget och det pris Volkswagen fick betala var 480 miljoner pund. Även Bugatti köptes upp senare under året. Dessutom hade företaget tid att visa upp en ny Golf cabriolet. Denna hade helt baserats på Golf typ tre, men fått en ny front. Man visade också upp en ny designidé som visade en tvåsitsig sportmodell. Under samma år släpptes även den allra minsta bil Volkswagen någonsin tillverkat, en Volkswagen Lupo.

1999

Under detta år släpptes faktiskt Volkswagens 100 000 000 bil. Det som rullade av produktionsbandet var en Volkswagen New Beetle. Just denna bil hade tagit en hel del inspiration från den klassiska och omtyckta bubblan, men rent tekniskt baserades den på bottenplattan från Golfen. Bilen producerades i Mexiko. Under samma år lades också hörnstenen till Volkswagens nya fabrik i Dresden av Ferdinand Piëch och förbundskansler Gerhard Schröder. Det är i denna fabrik Volkswagen Phaeton tillverkas. På denna fabrik finns bland annat vägar av glas, parkettgolv och flera andra utmärkande delar i designen. Fabriken fick namnet Gläserne Manufaktur. Det var dock inte förrän under år 2002 tillverkningen startade i denna fabrik. Detta till viss del på grund av att fabriken är så pass udda placerad och utformad. Transporter sker och fick även då ske med speciella lösningar, bland annat med transportspårvagnar. Lackering och karossering sker sedan i Zwickau.

2000

Under detta år har Volkswagen skrivit under avtal med Investor AB. Detta avtal handlar om att Volkswagen köper hela 37,4 miljoner A-aktier i Scania AB. Den summa som detta köp landade på räknades ut att vara köpesumma 13,8 miljarder svenska kronor. Genom detta köp kom så Volkswagen att äga hela 34 % av aktierna samt stå för så mycket som 18,7 % av Scania ABs kapital.

Under samma år hade också den populära Volkswagen Lupo FSI sin premiär. Denna bil angavs ha en genomsnittsförbrukning på mindre än 0,5 l per mil och kom därför att kallas halvliterbilen. Denna bil var även den första bilen i världen som angavs ha så pass låg bränsleförbrukning.

Under år 2000 öppnades också Autostadt i juni. Detta skedde i samband med att världsutställningen Expo 2000 ägde rum i Hannover. Upplevelsecentret Autostadt ligger placerat på Volkswagenwerks fabriksområde och lockar väldigt många besökare varje år. De kunder som beställer en helt fabriksny bil kan också ta tillfället i akt att hämta ut den helt nyköpta bilen där. Hela området är på ungefär 25 hektar och mestadels består det av vackra parker och flera fina byggnader. Det finns paviljonger i parken, och varje märke som finns med i koncernen representeras med bilmodeller, ljud och ljus. Som besökare kan man också delta i guidade turer inne på fabriken och mycket mer. För den som gillar Volkswagen är detta verkligen rena rama himmelriket att besöka.